Třezalka tečkovaná

02.10.2015 08:48

Tuhle bylinku přímo miluji největší účinek má na deprese a na poranění. Také se jí říká "Janovy kapky krve". Má mnohá upotřebení a lze jí využít v širokém spektru léčení. Má velmi pěknou legendu: "Když učedník, kterého Pán velmi miloval, stál zhroucený pod křížem, pečlivě sbíral rostliny skropené svatou krví, aby je pak rozdal zbožným věřícím jako vzácnou památku na smrt Spasitele." Čerstvá šťáva byliny vyvolává tajuplný dojem, jako by v červeném barvivu zlatožlutých květů skrytě žila kapka krve našeho Spasitele.

Nicméně, tato bylinka je známá ještě v dávných dobách před
Kristem.

Prostudovala jsem snad vše, co se o této léčivce dá, a jala jsem se květinu hledat na louku v Brdech. Po několika přískocích a dřepech jsem ji konečně našla, ale květů bylo opravdu velmi málo. Šla jsem tedy na louku v pravé poledne a květů bylo najednou tolik, že jsem nevěděla kam dřív skočit. Třezalka opravdu nejvíce vykvétá v poledne a přes jiný čas jí prostě na louce nemůžete pořádně najít. Při sběru se mi na konečcích prstech objevily malé červené tečky, něco jako drobné petechie, ale ty po umytí zmizely.

Největší sílu v květech má léčivka okolo svátku Jana, tento čas se doporučuje léčivku sbírat.

Udělala jsem z něj macerát. Tento "Svatojánský olej" má mnohá využití: do mastí, jako olej, jako přídavný prvek do léčivých olejů i do kosmetiky na vrásky.

Sběr: květy, nať, od poloviny června do konce srpna, ne dřevnatá nať

Sušení: ve stínu, NE NA PŘÍMÉM SLUNCI, v sušičce cca 30-35°C

Účinné látky: Hypericin,  Kyselina kávová, Kyselina chlorogenová, Kyselina askorbová, Organické kyseliny, Pryskyřice, Provitamín A, Vitamín C, Cineol, Pinen, Silice, Pseudohypericin, Hyperosid, Flavonoidy -  glykosid hyperosid, rutin a kvercitrin 0,5-1%, Hyperosid, Kvercitrin, Rutin, Hypeforin, Třísloviny

Použití: čaj, oleje, tinktury, sedací koupele, obklady

Využití:

Olej (macerát) - na popáleniny (i od sluníčka), otevřené rány, čerstvé
zranění, bolesti zad, ischias, revmatické potíže, výron krve, velmi hrubá kůže
(i na obličej), pohmožděniny, hnisavé rány, po štípnutí hmyzem, kojenci na
bolavé bříško (masírování).

Čaj - stres, zažívání, proti průjmu, na uklidnění svalstva, nespavosti, nervového onemocnění, noční pomočování, deprese, proti nepravidelnosti menstruace, čistí ledviny a játra

Sedací koupele - léčba hemoroidů, gynekologické potíže, otoky nohou, stres, nespavost

Tinktura - do čaje, na spánky při depresi nebo bolesti hlavy, na hnisavé poranění

Pěstování: Lze ji pěstovat na zahrádce, dorůstá i 1m a je velmi pěknou rostlinou, která vám zpříjemní pobyt na zahrádce. Pro třezalku je dobré sluníčko, polostín také může. Není náročná na druhy půd, ale lebedí si ve vápenatých propustných půdách. Vysévat jí můžeme na podzim, sama se rozmnožuje semeny.

POZOR:

Třezalka se nesmí kombinovat s antidepresivy.

Nesmí se užívat před sluněním - může způsobit těžké spálení pokožky!

Třezalka by se vnitřně neměla užívat dlouhodobě. 

Při vnitřním použití není vhodná pro lidi s nízkým tlakem

Recepty:

MACERÁT (OLEJ) - květy nasbíráme do vydesinfikované sklenice v době jejich největšího účinku, od 11 do 13h. Poté ji zalijeme Panenským olivovým olejem až po okraj, aby nekoukaly květy. Jestliže chceme olej použít na spáleniny je také vhodný použít lněný olej. Olivový na spáleniny použijeme také. Necháme na sluníčku macerovat 6-8 týdnů, každý den protřepeme. Vznikne nám červený olej, který přecedíme přes plátno, nebo plínu. Tato látka by neměla být praná v aviváži!. Skladovat v neprůhledné sklenici spíše v chladnu, ne v lednici! Vydrží až 3 roky.

Tinktura - do sklenice dáme buďto čerstvé nebo sušené
květy a zalijeme 60-96% alkoholem. Kvalitní pálenka nebo vodka také dobře
poslouží, i v lékárně dostanete kvalitní líh. Po 4 týdnech lze tinkturu scedit
do skleněné neprůhledné lahvičky. Vydrží až 3 roky.

Čaj - do ¼ l hrnku dáme jednu polévkovou lžíci drogy a přelijeme vařící (ne vroucí) vodou. Po 10 min čaj scedíme a můžeme pít. Pro lepší účinky je vhodné jeden šálek (2 dcl) na lačno ráno. Během dne nejvíce
0,5l. Při nespavosti a depresích je nejlépe sedací koupel a přitom vypít šálek tohoto čaje.

Mast - tři hrsti sušené bylinky (může být i čerstvá) dáme do 50g rozehřátého vnitřního sádla, nebo bambuckého másla. Ve vodní lázni macerujeme 3h. Po této lhůtě scedíme přes plátno nebo plínu (ne pranou v aviváži) a nalijeme do vydezinfikované uzavíratelné nádoby. Uzavřeme až je mast zcela vychladlá. Kdo si chce ještě s tímto pomazlit, může míchat v ledové vodní lázni, nebo střídavě dávat do mrazáku a míchat (po 3 min) do zhoustnutí.


Diskusní téma: Třezalka tečkovaná

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek